Vlast, Specijalno tužilaštvo i Uprava policije: Između specijalnog rata i specijalnog mira

- | Februar 25, 2016

Hapšenjem Podgoričanina Veselina Mujovića glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić presjekao je lanac pokušaja njegove i ukupne kompromitacije tužilaštva. U tome poslu su se, osim Mujovića, našle još neke osobe uticajne u vrhu države, a koje su – javna je tajna – pod istragom Katnića i njegovih saradnika.

To je ono o čemu je glavni specijalni tužilac govorio na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, objašnjavajući da se protiv njega i tog tužilaštva vodi specijalni rat. Katnić te osobe nije imenovao ali je kazao da se “danonoćno vodi specijalni rat protiv specijalnog tužioca i Specijalnog tužilaštva, od onih koji treba da budu predmet krivičnog gonjenja“.

Takođe, sličnu izjavu stavio je i u kontekst istrage o zloupotrebama u Budvi, navodeći da je namjera da se kompromituje rad tužilaštva zbog budućih istraga i da oni koji to rade tačno znaju kako da ostvare cilj. Pomenuo je i da bi u obzir mogla doći i izmjena Zakona o specijalnom tužilaštvu.

Prema informacijama iz više izvora, upravo u tom kontekstu treba posmatrati i hapšenje Mujovića, koji je trebalo da kompromituje tužilaštvo pričama o podmićivanju. U pozadini svega je, kako tvrde naši sagovornici, sprega više uticajnih osoba – od kojih su neke osumnjičene i u pritvoru, dok su druge za sada samo pod istragom – da se Katnić i VDT Ivica Stanković kompromituju.

Ivica stankovićDa priča nije bez osnova svjedoči pisanje Pobjede da je „Veselin Mujović u jeku intenzivnih susreta sa Svetozarom Marovićem danima posjećivao prostorije Specijalnog tužilaštva i to zajedno sa bivšim službenikom ANB Vasilijem Vasom Mijovićem. Da li zaista da pregovara u korist Marovića ili da sa nekim dogovara igru protiv Marovića?„

Možemo prepoznati kontinuitet, obzirom da je isti list nedavno objavio intervju sa direktorom Uprave policije Slavkom Stojanovićem, koji je pokušao da kompromituje policajca Dragana Radonjića nakon što je Katnić insistirao na njegovom imenovanju za šefa specijalnog policijskog tima.

Simptomatično je i da su u istrazi protiv Mujovića nestali određeni dokazi, čime se možda pokušala i kompromitacija Radonjića. On je u međuvremenu, navodno pod pritiskom uticajnih međunarodnih partnera Vlade CG koji godinama pomažu Specijalno tužilaštvo, ipak postavljen na čelo policijskog istražnog tima.

Ko će od policajaca biti u timu takođe bi, u ovoj političko-obavještajnoj igrariji, moglo postati problematično pošto Katnić insistira na ljudima, kako je rekao u Skupštini, koji se uklapaju u projekat njegovog tužilaštva. To znači da specijalni strahuje od curenja informacija, koje bi mogle minirati istrage protiv uticajnih pojedinaca iz vlasti.

U sve pomenuto treba uklopiti i činjenicu da je nakon deset godina DPS ponovo povratio apsolutnu kontrolu nad policijom, odnosno MUP-om. Prvi rezultat tih promjena bio je navodni ustupak Stojanovića Katniću da mu šef policijskog tima bude Dragan Radonjić. Iako se stiče utisak da se radi o kompromisu, jasno je da to ima veze sa jakim političkim pritiskom Vladinih partnera koji su milione uložili u reformu pravosuđa, posebno tužilaštva, i činjenicom da je odnedavno glavni gazda u MUP-u potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika DPS Duško Marković.

Svetozar Marović i Duško Marković, bivši i sadašnji potpredsjednik Vlade

Svetozar Marović i Duško Marković, bivši i sadašnji potpredsjednik Vlade

Upravo je on posredovao u postavljenju Radonjića, kao što je i ranije potpisao sporazum sa stranim partnerima koji su finansirali reforme specijalnog tužilaštva i slali specijalne tužioce na edukacije.

Zato ne čudi što se zamjenica predsednika Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić javno obrušila na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, spočitavajući mu, između ostalog, i to što “nije poznavao jezik dijaloga”. Za razliku od njegovog nasljednika Markovića. S kojim je Jasavić, treba li podsjećati, koordinirala rad na pripremi platforme Pozitivne za podršku Vladi.

Uostalom, sve ovo što se dešava nije ništa novo i nastavlja stari obračun u pravosudno policijskom sektoru, koji je djelimično bio van dometa javnosti. Sadašnji VDT Ivica Stanković je kao sudija premješten iz Višeg suda u Vrhovni jer nije slijedio instrukcije iz vrha pravosuđa, odnosno od onih koji su ga konrolisali. Prije toga je pokušana njegova kompromitacija, u dosluhu sa kriminalcima, a bio je po svemu sudeći i pod tajnim nadzorom – za šta su dokazi, u međuvremenu, nestali.

On očigledno zna sa koje strane vjeter duva. Baš kao i Katnić koji je ranije razriješen sa funkcije zamjenika predsjednika Apelacionog suda uz objašnjenje da ne zna da radi na kompjuteru. Nakon što se javio na oglas za specijalnog tužioca, on je Vijestima rekao da nekome ne odgovara da bude izabran za specijalnog tužioca.

“Nekome ne odgovara da za glavnog specijalnog tužioca bude izabran čovjek od zakona i ponovo pokreće ta pitanja (navodnih ratnih zločina na Dubrovačkom ratištu, primjedba prelistaj.me). Određene strukture su plasirale tu priču još 2011. kad se birao predsjednik Apelacionog suda, pa su se uplašili da bih ja mogao da budem na tom mjestu. Kad nijesu mogli ništa da mi nađu, da sam korumpiran ili nešta drugo, našli su osobu da me lažno optuži”, kazao je on tada.

Nije konkretizovao kojim strukturama navodno ne odgovara da on bude izabran, ali je jasno da se između tih osoba i tužilaštva borba nastavlja. Samo su sada ulozi mnogo veći.

Vezani članci: